Lauri Nyrhilä – Energiatekniikka

Kuka?

Nimi: Lauri Nyrhilä

Fuksi: 2014

Valmistunut: DI 2021

Pääaine: Kandi: Energia- ja ympäristötekniikka, sivuaineena energiatieteet. Maisteri: Sustainable Energy Systems and Markets


 

Laurin kokemuksia ja vinkkejä opintoihin liittyen: 

 

Miten päädyit valitsemasi pääaineeseen?

Alusta alkaen energia-asiat tuntuivat itsestä mielenkiintoisimmilta. Advanced Energy Solutionsin myötä avautui kätevä käytävä pahamaineisen ELECin puolelle. Odottelen kuitenkin edelleen maisteri-ISOni yhteydenottoa, kun vaihdoin korkeakoulua…

 

Mikä ajattelit pääaineen kursseista ja niiden arvosaoista?

Kaikki kurssit tulee varmasti käytyä ennen valmistumista, siitä ei kannata ottaa stressiä. Itsehän valmistuin vajaassa 7 vuodessa, mutta viimeiset 2 vuotta olin täysin työelämässä, enkä koe että se olisi vaikuttanut juurikaan ainakaan negatiivisesti tähänastiseen elämään. Paljon tärkeämpää on miettiä, mikä on itselle mielekästä ja tärkeää ja keskittyä siihen, ja tarttua niihin tilaisuuksiin jotka tarjoutuvat. 

Jos itselle on palkitsevaa tehdä opsikelijaelämän ympärillä pyöriviä asioita, on ihan sallittua tehdä niitä. Jos hyvä keskiarvo ja valmistuminen on itselle tärkeitä, kannattaa niiden eteen tehdä töitä. Niitäkin saattaa löytyä, joilla henkiset resurssit riittävät jopa molempiin, mutta suurimmalla osalla näin ei ole. Kannattaa aina muistaa, että itseään ei koskaan tulisi verrata muihin, erityisesti kun kyse on jaksamisesta ja “etenemisestä”. Täydellinen keskiarvo avaa valmistumisen jälkeen tiettyjä ovia, mutta sen puuttuminen ei sulje niitä. Kouluarvosanat vaikuttavat valmistumisen jälkeen ehkä siihen ensimmäiseen, ehkä jopa toiseen työpaikkaan, mutta sen jälkeen omalla työllä ja mielenkiinnolla on se suurin merkitys.

 
Mikä on paras kokemuksesi tai hauskin muisto opintoihin liittyen?

Kuten varmasti moni muu, muistan ikuisesti silloin vielä pakollisen kivien haistelu- ja maistelukurssin labrat kolmantena opiskeluvuotenani. Kun edellinen ilta on venähtänyt pitkäksi, jättää kiven nuoleminen lähtemättömän jäljen ihmiseen.

 

Mikä on oma kokemuksesi kesätöistä ja onko sinulla jotain vinkkejä liittyen kesätyönhakuun?

Kesätyönhaku oman alan yrityksistä oli itselleni raskas ja varsin hedelmätön prosessi – lähetin hakemuksia avoinna oleviin paikkoihin, mutta jostain syystä näistä ei yleensä tullut edes haastattelukutsua. Näistä ei myös saa minkäänlaista palautetta, joten on parempi olla analysoimatta liikaa – luultavasti avainsanafiltterit tai arpakone ei vain nostanut sitä omaa hakemusta.

Rekrytointi on vaikeaa ja usko että parhaan kesätyöläisen löytäminen kymmenien tai satojen hakemusten joukosta on vielä haastavampaa. Itsekin vietin yhden kesän kokonaan vailla töitä. Jos tällainen osuu omalle kohdalle, niin kannattaa ottaa se mahdollisuutena. Käy kesäkursseja, lomaile, harrasta, lepää. Oman alan kesätyö on lopulta vain kesätyö, ei mikään tae ilmiömäisestä menestyksestä, ja käytännössä mikä tahansa muu kesätyö on ihan yhtä arvokas ja opettava. Mahdollisuuksia oman alan töihin avautuu kyllä viimeistään myöhemmässä vaiheessa opintoja. Lopulta valmistumisen kieppeillä kaikki ovat enemmän tai vähemmän samalla viivalla ensimmäistä “oikeaa” työpaikkaa hakiessa.

 

Teitkö jotain aktiivihommia tai osa-aikatöitä opintojen aikana?

Olin aktiivisesti killassa mukana mm. kurssineuvostossa, pikku IEssä,  lukkarina, kulttuurivastaavana ja fuksikapteenina, jonka jälkeen innostuin vielä fuksimajuriksikin.

Suosittelen lämpimästi kaikkea “aktiivihommia” jos ne vain kiinnostavat. Niissä kyllä oppii erilaisia ajankäytön taitoja, sosiaalisia taitoja ja projektijohtamista, mutta ennen kaikkea niissä on hemmetin hauskaa! Hetkeäkään en ole katunut sitä, että tutustuin valtavaan määrään huipputyyppejä joiden kanssa edelleen olen tekemisissä, puhumattakaan miten hauska on heihin törmätä myös työelämässä. 

Osa-aikatöissä olin hetken, mutta osa-aikatöiden, koulun ja “aktiivihommien” yhdistäminen ei ollut mahdollista ainakaan minulle ylikuormittamatta itseään.


Wappu

Wappu on pian! Mitä antaisit vinkiksi (ensimmäistä) wappua viettävälle?

Wappu on ilon ja ystävyyden aikaa. Jos oma jaksaminen ja aika riittää, kannattaa lähteä mukaan erityisesti kertaluontoisiin asioihin, kuten fuksiwapun tapahtumiin ja muuhun ainutlaatuiseen. Jos jotain jää välistä, ei sekään ole maailmanloppu. Tee Wapustasi itsesi näköinen. Mihinkään ei ole pakko osallistua, mutta en ole kuullut kenenkään valittelevan että: “Harmittaa kun tuli wappuna pidettyä hauskaa”.

Joillekin wappu joka vuosi lukuvuoden aikana tehdyn ja tapahtuneen kulminaatiopiste. Wappu tuo teekkarit ja aaltolaiset yhteen useiden sukupolvien ylitse. Wappu on ennakkoluuloton. Yhden ohjeen annan kuitenkin: Vietä jokainen Wappu kuin se olisi elämäsi ensimmäinen!

Muistoja wapulta ’18: Ylimässä kuvassa juuri “valtaan astunut” Ftmk ’17, keskellä väsähtänyt Ftmk ’16 ja alimpana Raato ’16 edustajia

 

Kannattaako myydä wappulehtiä/meneekö siihen aikaa paljon? 

Kannattaa, jos kiinnostaa! Aikaa menee aika lailla lineaarisesti lehtien määrään nähden – Itse myin lehtiä useampana vuonna ja kaikista pääsi aina eroon vaikka aika olikin välillä kortilla. Lehtien myynti on hauskaa puuhaa ja sitä voi toteuttaa monella eri tapaa – erityisesti kekseliäisyys vauhdittaa usein lehtien menemistä. Ei pidä kuitenkaan luulla, ettäkö lehdet myisivät itse itsensä, kyllä siinä joutuu liikkeelle lähteä. Ja aina kannattaa syyllistää/kannustaa vähintään omat vanhemmat, sisarukset ja lähimmät sukulaiset ostamaan itselleen lehti juuri sinulta!

 

Munkki vai sima?

Sima ehdottomasti – makeat leivokset ei uppoa niin hyvin, mutta joisin varmaan viikon vahaa kuravettäkin jos siinä olisi hiilihappoja.

 

Paras wappumuisto?

Niitä olisi jokaiselta opiskeluvuodelta useamman, mutta eiköhän kaiken kruunaa se hetki kun sai painaa teekkarilakin ensimmäisen kerran päähänsä. Siinä oli itselle jotain niin taianomaista ja koko fuksivuosi ja wapun aika kulminoitui siihen hetkeen!

 

Paras wappubiisi?

Arttu Wiskari – Meidän biisi


Mikä on oma kokemuksesi diplomityön teosta?

Tähän annan ainoastaan sen vinkin, että pidä huoli, että sinulla on aikaa tehdä dippaa, ja jos ei ole niin vaadi sitä. Itse tein diplomityöni vähän laskentatavasta riippuen noin vuoden – puolentoista vuoden ajanjaksolla. Olin ollut kuitenkin jo täyspäiväisesti työllistettynä tovin, eikä muut vastuut helpottaneet diplomityön tieltä, jolloin tekeminen jäi taka-alalle. Tein dippaa pikku hiljaa, ja kun tajusin että haluan saada sen valmiiksi, tein parin-kolmen kuukauden rutistuksen pääasiallisesti täyden työpäivän jälkeen, jolloin päivät venyivät helposti 12-tuntisiksi. En suosittele.

 

Millaisissa työtehtävissä olet toiminut valmistumisesi jälkeen?

Olin aiemmin pari vuotta Fortumilla, jossa tein kaukolämmön systeemioptimointia. Siinä parissa vuodessa ehti oppia paljon, mutta tuntui, että haluan kokeilla vähän jotain muuta. Niinpä hakeuduin nykyiseen työpaikkaani Gaia Consultingilla, jossa teen kestävyyskonsultointia yrityksille erityisesti energianäkökulmasta. Työtehtävät vaihtelevat valatavasti projektikohtaisesti. Viimeaikoina olen tehnyt investointivaihtoehtojen teknillistaloudellista mallinnusta, erilaisia markkinaselvityksiä, paljon vetytalouteen ja siihen liittyviin investointeihin liittyviä hankkeita, regulaatioselvitystä ja ilmastovaikutusarviota. Konsultointi on ajoittain hyvin hektistä, joten opiskeluaikoina hankittu ajankäytön hallintataidot ovat erittäin hyödylliset!

 

Mahdolliset loppusanat tai vapaat terveiset lukijalle 🙂

Koska tässä on puhuttu paljon työstä ja opiskelusta, haluan muistuttaa vielä yhdestä asiasta: 

Älä ota itseäsi niin vakavasti! 

Jos luit tekstin tänne asti ja/tai tämä herätti ajatuksia niin tule nykäisemään hihasta vaikka Wasppusimoilla tai ulliksella!

 

Jäikö Laurille kysyttävää opinnoista tai työelämästä? Laurille voi laittaa sähköpostia laurinyrhila (at) gmail.com.

 

 

Kiinnostaisiko sinua kuulla jotain tiettyjä kokemuksia killan alumneilta? Alumniblogin kysymyksiin tai muuhun sisältöön liittyvät kommentit tai toiveet voi lähettää tänne.